Hälsan en viktig del av livet

Hälsa, Träning

Springa för hälsans skull

Det är mycket vi kan göra för att förbättra hälsan. Ett av de vanligaste rekommendationerna är att se till att röra på sig mer och kanske det enklaste sättet att göra detta är att helt enkelt börja med lite lätt löpträning.

Löpning är något som har många fördelar:

  • Det stärker både muskler och skelettet.
  • Regelbunden löpning stabiliserar blodsockret och minskar risken för typ 2 diabetes.
  • Det förbättrar fettprofilen i blodet.
  • Löpning i aeroba intervall är ett riktigt bra sätt att tillföra syre till hjärnan och stimulerar bildandet av nya hjärnceller.
  • Det minskar utsöndrande av adrenalin och kortisol, vilket betyder att man håller nere stressen.

Och allt man egentligen behöver får att få dessa och många andra hälsofördelar är att ta sig tiden att 30 minuter om dagen ge sig ut och träna lite löpning.

En annan positiv aspekt av löpning är att det inte är en materialsport. Detta betyder att det inte är så dyrt att få tag på allt man behöver för att börja träna. Det enda man egentligen borde lägga ut lite extra på är ett par bra skor. Som nybörjare behöver man inga monsterskor, ett par löparskor från ett känd märke är en bra start. Titta till exempel på ett par Adidas löparskor och välj en passande prisklass.

För att komma igång på rätt sätt är det också värt att försöka följa ett bra nybörjarprogram. Det finns många man kan hitta på nätet med några enkla sökningar, men det är bättre att fokusera på ett som går efter tid spenderad och inte efter hur långt man springer. På så sätt kan man göra det helt och hållet i sin egen takt och själv trappa upp som man känner att man orkar mer.

Den vanligaste skadan man ser bland löpare, både nya och erfarna, är löparknä. Detta är känns igen som smärta som sitter på utsidan av knäet eller strax nedanför. Man känner dock först av det efter en stunds löpning och medan en vilopaus kan göra att smärtan försvinner kommer den tillbaka vid nästa pass. Det är viktigt att läsa på sig vad detta beror på och se till att man följer de rekommendationer som finns tillgängliga för att inte utveckla detta problem själv.