Hälsan en viktig del av livet

Hälsa, Tips, Träning

Simning – den perfekta träningsformen?

Det finns många anledning att börja med simning som en träningsform. Har man aldrig funderat på detta tidigare kommer här några argument som övertygad många genom åren.

Passar alla

Risker för skador finns i praktiskt taget alla sporter och träningsformer. Ju äldre man blir desto viktigare blir det också att vara försiktig medan man tränar. Simning är dock en av minst skadebenägna och mest lättillgängliga träningsformerna man kan hitta. Det är inte utan anledning som simning ofta används vid rehabilitering och för rekommenderas till äldre personer.

Skonsam träning

Problem med leder och muskler är väldigt vanligt och det har förhindrat många att ägna sig åt sin valda träningsform. Simning är dock en av de mest skonsamma träningsformerna då vattnet utgör ett väldigt mjukt men effektivt motstånd.

Billigt att träna

Det finns några riktiga materialsporter som kräver investering av åtskilliga tusen kronor för att ens kunna börja med. Simning hamnar dock i andra änden av spektrumet. Visst behöver man skaffa sig ett och annat, men det behöver inte kosta mycket och inte heller måste man oroa sig för slitage på utrustningen. I värsta fall behöver man köpa en ny baddräkt när kilona börjar försvinna. Med det är nog få som inte tar det som något positivt i det stora hela.

Tränar hela kroppen

Simning ger en kombination av både konditions- och styrketräning. Och så många muskler aktiveras under ett simpass att man får den där väldigt härliga känslan av att hela kroppen är utmattad. Ett bevis på att man satsat så mycket man orkar. Man kan också träna upp vissa muskler lite mer genom att välja simstil.

Stärker hjärta och lungor

Kanske den viktigaste muskeln av alla: hjärtat, stärks också av simning. Det både växer och gör det mer effektiv att pumpa blod genom kroppen. Lungkapaciteten ökar även vid simning och med tanke på att många hjärt- och kärlsjukdomar är kopplade till svaga lungor kan simning hjälpa till att förhindra en rad farliga sjukdomar.

Comments are disabled.