Hälsan en viktig del av livet

Hälsa, Mediciner, Vård

Lindra din förkylning

En förkylning är aldrig rolig att drabbas av. Särskilt jobbigt är det förstås om du befinner dig mitt i en hektisk tid med många arbetsuppgifter på jobbet eller en hel del sociala åtaganden att utföra. Ändå är det vid just dessa tillfällen som du riskerar att bli förkyld.

Det är inte en övre makt som spelar dig ett elakt spratt – utan det beror helt enkelt på att immunförsvaret riskerar att försämras vid stress. De goda nyheterna är att det finns sätt både att minska risken för förkylning samt att lindra en redan existerande sjukdom. Du behöver inte göra så stora förändringar för att göra förkylningen lite uthärdligare.

För att du ska hålla immunförsvaret på topp är det viktigt att äta rätt. Ett underskott av viktiga mineraler eller vitaminer gör att du får ett immunförsvar som inte klarar att stå emot olika förkylningsvirus. Därför bör du alltid se till att äta så varierat och balanserat som möjligt för att din kropp ska ha chansen att stå emot alla olika bakterier. Det kan dock lätt hända att du ändå blir förkyld. Då kan det vara skönt att kunna behandla förkylningen på olika sätt. En ond hals kan exempelvis må mycket bättre med hjälp av goda och uppfriskande halstabletter.

När du väl har fått en förkylning gäller det att du inte stressar på som vanligt. Även om det kan vara lockande att låta livet fortgå är det ett klassiskt recept på förvärrade symptom. Istället bör du ta det lugnt en period och syssla med mindre ansträngande aktiviteter. Hård fysisk träning bör helt och hållet undvikas när du är förkyld eftersom du annars riskerar att åka på ännu värre skador. Med hjälp av en lugnare period får din kropp möjlighet att återhämta sig och det gör att du snabbare kommer på benen igen och kan bli frisk i din egen takt.