Hälsan en viktig del av livet

Hälsa, Vård

Lära sig hjärt- och lungräddning

Ju äldre man blir desto större blir risken för att man ska drabbas av fettbildning i de kranskärl som ligger kring hjärtat. Denna åderförfettning som uppstår kan leda till hjärtinfarkt och plötsligt hjärtstopp. Det är viktigt att få vård omgående och att lära sig hjärt- och lungräddning kan faktiskt rädda liv.

HLR rådets sajt så skriver man följande;

Den enda behandling som är effektiv mot hjärtstopp är hjärt- lungräddning (HLR) och en strömstöt från en hjärtstartare.

Att genomföra HLR på en person som inte har någon hjärtrytm kan rädda livet på den personen. Att ha tillgång till en hjärtstartare är idag en möjlighet för de flesta. Runt omkring i de större städerna så finns det utplacerade hjärtstartare.

Som företag så finns det möjlighet att köpa in till företaget, Philips är en av många som tillverkar dessa användarvänliga hjärtstartarna. Om tillgång till hjärtstartare finns så ska denna användas i första hand. De är enkla att använda då de säger vad som ska göras och det är bara att följa instruktionerna.

Ring alltid 112 i första hand och se till att någon sköter HLR på personen som är i behov av detta. Är du ensam sätt telefonen i högtalarläget vid samtal till 112 och påbörja HLR så snabbt som möjligt. Du får vägledning via larmcentralen om du är tveksam till något.

Det absolut värsta som du kan göra är att inte alls göra något. Ropa efter hjälp, ring 112 och sätt dig ner vid personen och håll dennes hand om du inte kan göra något annat. Vi måste bry oss mer om våra medmänniskor.