Hälsan en viktig del av livet

Hälsa, Tips

Huden – kroppens största organ

Ingen behöver ju övertygas om hudens vikt för kroppen i stort. Men det finns nog både det ena och det andra som du inte visste om vårt största organ. Av denna anledning har vi samlat en del viktig och fascinerande information om huden här nedan.

Huden består av tre lager

Hudens struktur är uppdelade i tre separata lager. Från det yttersta till den innersta är det som följer: överhuden, läderhuden och underhuden. Överhuden är det som varierar mest i tjocklek beroende på var på kroppen man tittar. Det kan vara allt från 0,05 till 1,5 millimeter tjockt. Läderhuden huserar blodkärl, nerver känselkroppar samt både svett- och talgkörtlar. Underhuden är där fett lagras och är den delen av huden som isolerar kroppen.

Huden mår bra av hjälp på traven

Huden är utvecklat att hantera mycket vi stöter på i vår omgivning. Men det betyder inte att vi inte behöver bry oss om den eller tänka på hur den behandlas. Faktum är att alla kan dra stor nytta av allehanda hudvårdsprodukter och det finns idag ett mycket stort utbud att välja mellan.

Solen och D-vitamin

Solens effekt på oss kommer i flera olika former. Till att börja med har nog de flesta hört talas om att solen ger oss D-vitamin. Hur detta faktiskt fungerar är att solens UV-strålning gör att kroppen själv kan bilda i D-vitamin. Denna process sker i huden och kroppen använder sig av kolesterol för att skapa vitaminet. Hur mycket solljus du behöver beror delvis på din hudfärg. En ljushyad person behöver bara omkring 15 minuter av solljus för att kroppen ska producera tillräckligt med D-vitamin, medan mörkhyade personer kan behöva allt från 30 minuter till hela tre timmar.

Comments are disabled.