Hälsan en viktig del av livet

Hälsa, Tips, Träning, Vård

Besvär i lägre ryggen är väldigt vanligt

Problem med ryggen på ett eller annat sätt är något som många idag lider av. Allra vanligast är värk som går över av sig själv efter ett par dagar eller någon enstaka vecka. Men det kan även vara fallet att behandling av något slag behövs. 

Den vanligaste formen av ryggbesvär är smärta ländryggen. Det vill säga den nedre delen av ryggen. Tillsammans med gradvis ökande smärta när ryggen belastas kommer detta besvär ofta även tillsammans med generell trötthet. I medicinska termer brukar man kalla detta för lumbago, men det är även känt bara som ”vanlig ryggont”. I de flesta fall är detta också just den typ av smärta som går över av sig själv.

Smärta i ländryggen kan dock även vara av mer akut form som orsakats av exempelvis en tungt lyft eller en plötslig sidovridning. I vanliga fall kallas detta för ryggskott, men är även känt som lumbago acuta. Ryggmusklerna kan ofta krampa och utöver smärta känns även ryggen som den fått en låsning. Att ta kontakt med en fysioterapeut vid uppkomsten av symptomen kan vara bra då behandlingen i dessa fall ofta är direkt smärtlindrande. Eller vänta ett par dagar för att se om tillståndet förbättras av sig själv. Du är många gånger den som är bäst situation för att bedöma vilket alternativ som är bäst för dig.

Om du dock samtidigt upplever besvär som domningar eller nedsatt känsel i underlivet eller inte känner av att du blir kissnödig bör du så snart som möjligt vända dig till en akutmottagning för att kunna utesluta större skador.

Behandling kan variera stort från fall till fall. En fysioterapeut kan exempelvis rekommendera några övningar som du ska göra ett par gånger om dagen. Det kan även vara fallet att en massage av något slag kan lindra smärtan. I vissa fall kan det också rekommenderas att du använder ett ryggstöd som avlastar och hjälper med hållningen. Det viktiga är att inte försöka ställa självdiagnos och agera efter det. Om besväret håller i sig ett tag eller är akut är det alltid bäst att lämna över ärendet till vården och låta dem hjälpa dig.

Comments are disabled.